PTSS


Een belangrijk hoofdkenmerk van de Post Traumatische Stress Stoornis of kortweg PTSS is toch wel het herbeleven van traumatische gebeurtenissen. De patiënt herleefd het trauma in het geheel of in kleine delen. Veel patiënten vermijden dan ook situaties en emoties welke een herinnering kunnen geven aan een bepaald trauma. Behalve vermijdingsgedrag merk je ook dat mensen wie lijden aan PTSS vaak emotioneel vervlakt zijn.

De herbelevingen zijn vaak heel realistisch en net zo bedreigend als het trauma zelf. Deze kunnen de vorm aannemen van beelden, gedachtes, geluiden maar ook reuk.

Denk bijvoorbeeld aan de reuk van een bepaalde aftershave. Een patiënt die seksueel misbruikt is door iemand die een bepaalde deodorant gebruikte kan jaren na het misbruik nog misselijk of angstig worden van de reuk van deze deodorant.

Een ander voorbeeld van typische kenmerken bij PTSS is dat een persoon angstig is in irrieele situaties. De persoon kan een angst ontwikkelen voor afgesloten ruimtes (denk aan een lift, overvolle restaurants) omdat hij/zij in het verleden een trauma heeft meegemaakt waarbij hij/zij langdurig opgesloten is geworden.

Veel PTSS patiënten zijn mensen wie langdurig seksueel misbruikt zijn of een oorlogstrauma hebben meegemaakt zoals de tweede wereld oorlog.

Andere kenmerken zijn schrikachtigheid, waakzaamheid, prikkelbaarheid en boosheid. Deze kenmerken kunnen zich ten aller tijde uiten zonder een, voor andere mensen, logische aanzet. Een patiënt met PTSS is altijd ergens, zowel bewust als onbewust, voor op zijn/haar hoede omdat er altijd wel iets ergs kan gebeuren.

Deze traumatische ervaringen, blijkt uit onderzoeken, worden in de meeste gevallen aangedaan door andere mensen. Zoals hierboven al eerder beschreven is, veroorzaakt door seksueel misbruik, mishandelingen en oorlogstrauma’s.

Symptomen

- Depressies
- Langdurige en ernstige klachten van angst, prikkelbaarheid, herbelevingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen, geheugenproblemen en agressieregulatieproblemen
- Alcoholverslaving, drugsverslavingen en andere middelen verslavingen
- Langdurige relatieproblemen
- Sociaal isolement
- Ernstige problemen op het gebied van arbeid


Behandeling

Een persoon met PTSS vind het moeilijk om over zijn/haar trauma te praten. Dit omdat het praten over een trauma al een heftig gevoel van angst kan geven. Toch is uiteindelijk het doel om een patiënt hiermee te laten leren omgaan. Ook is het van belang om een patiënt met PTSS niet onder druk te zetten en al zijn/haar gevoelens te respecteren en een professionele hulpverlener moet hier dan ook allertijde voor worden ingeschakeld omdat zij weten hoe ze deze problemen aan kunnen pakken.

Vaak komen klachten van PTSS jaren na de traumatische gebeurtenissen naar voren en daarom is het vaak moeilijk om voor zowel de patiënt als zijn/haar omstanders te achterhalen waar hun angsten ineens vandaan komen.

Psychotherapie is een goede behandelvorm voor PTSS. Ook groepstherapie kan worden toegpast omdat patienten hierin veel herkenning kunnen vinden wat weer zorgt voor een betere verwerking. EMDR wordt overigens ook veel toegepast bij de behandeling van de post traumatische stress stoornis. Ook worden er medicijnen voorgeschreven om bepaalde angsten naar de achtergrond te schuiven zodat de patiënt beter behandeld kan worden.

Lees ook dit persoonlijk verhaal over PTSS om een beter beeld te scheppen van deze angststoornis.

Terug

WordPress theme: Kippis 1.15